Proteiner er vigtige næringsstoffer for den menneskelige krop. De er en af ​​byggestenene i kroppens væv, og kan også tjene som et brændstof kilde . Som brændstof proteiner indeholder 4 kcal per gram , ligesom kulhydrater og i modsætning til lipider, der indeholder 9 kcal per gram .

Proteiner er polymerkæder fremstillet af aminosyrer bundet sammen med peptidbindinger . Under menneskelig fordøjelse , nedbrydes proteiner i maven til mindre polypeptidkæder via saltsyre og protease handlinger. Dette er afgørende for syntesen af ​​de essentielle aminosyrer , som ikke kan biosyntetiseres af kroppen.

Aminosyrer kan opdeles i tre kategorier: essentielle aminosyrer , ikke- essentielle aminosyrer , og betingede aminosyrer . Essentielle aminosyrer kan ikke dannes af kroppen , og skal leveres af mad . Ikke- essentielle aminosyrer er lavet af kroppen fra essentielle aminosyrer eller i den normale nedbrydning af proteiner . Betingede aminosyrer er normalt ikke afgørende , undtagen i tilfælde af sygdom , stress, eller for nogen udfordret med en livslang medicinsk tilstand [ redigér].

Essentielle aminosyrer indbefatter leucin, isoleucin , valin , lysin , threonin , tryptophan , methionin , phenylalanin og histidin . Ikke- essentielle aminosyrer indbefatter alanin , asparagin, asparaginsyre og glutaminsyre. Betingede aminosyrer indbefatter arginin , cystein, glutamin , glycin , prolin, serin og tyrosin.

Aminosyrer findes i animalske kilder , såsom kød , mælk, fisk og æg . Proteiner er også tilgængelige via vegetabilske kilder : fuldkorn , bælgfrugter , bælgfrugter, soja , frugter, nødder og frø. Vegetarer og veganere kan få nok essentielle aminosyrer ved at spise en række vegetabilske proteiner .

Protein funktioner i kroppen

Protein er et næringsstof kræves af det menneskelige legeme for vækst og vedligeholdelse. Bortset fra vand, proteiner er den mest udbredte form for molekyler i kroppen. Protein kan findes i alle celler i kroppen og er den største strukturelle komponent i alle celler i kroppen, især muskel. Dette omfatter også kroppens organer, hår og hud. Proteiner bruges også i membraner, såsom glycoproteiner.

Når opdelt i aminosyrer, at de anvendes som forstadier til nukleinsyre, co-enzymer, hormoner, immunrespons, cellulær reparation og andre molekyler er essentielle for livet. Derudover er der behov for protein til dannelse af blodceller.

Protein funktion i motion

Proteiner menes at øge ydeevnen i form af atletik. Aminosyrer, byggestenene i proteiner, der bruges til at bygge muskelvæv og reparere beskadigede væv. Protein bruges kun som brændstof, når kulhydrater og lipid ressourcer er lav.

Kilder

Animalske proteinkilder

Protein kan findes i en lang række fødevarer. Den bedste kombination af proteinkilder afhænger region i verden , adgang, omkostninger, aminosyre typer og ernæring balance , såvel som erhvervede smag. Nogle fødevarer er høj i visse aminosyrer , men deres fordøjelighed og anti- ernæringsmæssige faktorer i disse fødevarer gør dem af begrænset værdi i human ernæring. Derfor må man overveje, fordøjelighed og sekundær ernæring profil såsom kalorier, kolesterol , vitaminer og vigtigt mineral tæthed af proteinet kilde . På verdensplan , plante protein fødevarer bidrager med over 60 procent af forsyningen per capita af protein på gennemsnittet. I Nordamerika , animalske fødevarer bidrager med omkring 70 procent af proteinkilder.
Kød, æg og fisk er kilder til komplet protein . Mælk og mejeriprodukter afledt fødevarer er også kilder til komplet protein.

Fuldkorn og korn er en anden kilde til proteiner. Disse har dog tendens til at være begrænsende i aminosyren lysin eller threonin, som er tilgængelige i andre vegetariske kilder og kød. Eksempler på basisfødevarer og kornprodukter proteinkilder , hver med en koncentration større end 7 procent, er (i tilfældig rækkefølge) boghvede, havre, rug, hirse, majs ( majs ), ris , hvede, spaghetti , bulgar, sorghum, amaranth og quinoa .

Vegetariske proteinkilder omfatter bælgfrugter , nødder, frø og frugter. Bælgfrugter , hvoraf nogle kaldes impulser i visse dele af verden, har højere koncentrationer af aminosyrer og er mere komplette kilder til protein end fuldkorn og korn . Eksempler på vegetariske fødevarer med protein koncentrationer højere end 7 procent omfatter sojabønner , linser, kidneybønner, hvide bønner, Mung bønner , kikærter, cowpeas , lima bønner , duer ærter , lupin, fløj bønner , mandler, paranødder , cashewnødder, pekannødder, valnødder , bomuldsfrø , græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner.

Vegetabilske kilder til protein

Basisfødevarer , der er dårlige kilder til protein omfatter rødder og knolde såsom yams , kassava og søde kartofler . Pisang, en anden stor hæftning , er også en dårlig kilde til essentielle aminosyrer. Frugter, mens rige på andre vigtige næringsstoffer , er en anden dårlig kilde til aminosyrer pr 100 gram forbrugt . Proteinindholdet i rødder, knolde og frugter er mellem 0 og 2 procent. Basisfødevarer med lavt proteinindhold skal suppleres med fødevarer med et komplet , kvalitet proteinindhold for et sundt liv , især hos børn for korrekt udvikling.

En god kilde til protein er ofte en kombination af forskellige fødevarer, fordi forskellige fødevarer er rige på forskellige aminosyrer . En god kilde til protein i kosten opfylder to krav:

  1. Kravet om ernæringsmæssigt uundværlige aminosyrer ( histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptophan og valin ) under alle betingelser og for betinget uundværlige aminosyrer ( cystin, tyrosin, taurin, glycin, arginin, glutamin, prolin ) under særlige fysiologiske og patologiske tilstande.
  2. Kravet om uspecifik nitrogen i syntesen af ​​ernæringsmæssigt undværlige aminosyrer ( asparaginsyre , asparagin , glutaminsyre , alanin, serin ) og andre fysiologisk vigtige nitrogenholdige forbindelser såsom nukleinsyrer, kreatin og porphyriner .

Raske mennesker , der spiser en afbalanceret kost sjældent brug for protein kosttilskud. Med undtagelse af nogle få aminosyrer , de fleste er let tilgængelige i menneskets kost. De begrænsende aminosyrer er lysin , threonin, tryptophan og svovlholdige aminosyrer.

Nedenstående tabel viser de vigtigste grupper af fødevarer som proteinkilder , fra et globalt perspektiv . Den viser også deres respektive ydeevne som kilde til de almindeligt begrænsende aminosyrer i milligram begrænsende aminosyre per gram af det totale proteinindhold i fødekilde. Den grønne fremhævede celler repræsenterer proteinkilden med højeste tæthed af den respektive aminosyre, mens de gule fremhævede celler repræsenterer proteinkilden med den laveste tæthed af respektive aminosyre. Tabellen gentager behovet for en afbalanceret blanding af fødevarer for at sikre tilstrækkelig aminosyre kilde.

Fødekilde Lysin Threonin Tryptophan svovlholdige
aminosyrer
Bælgfrugter 64 38 12 25
Kornprodukter og fuldkorn 31 32 12 37
Nødder og frø 45 36 17 46
Frugter 45 29 11 27
Animal 85 44 12 38

Protein milkshakes , fremstillet af proteinpulver (i midten) og mælk ( til venstre), er en fælles bodybuilding supplement.
Proteinpulver – såsom kasein , valle, æg , ris og soja – behandles og fremstilles kilder til protein. Disse proteinpulver kan give en ekstra kilde til protein for bodybuildere. Den type protein er vigtig for dens indflydelse på protein metaboliske respons og eventuelt på musklen udøvelse ydeevne. De forskellige fysiske og / eller kemiske egenskaber inden for de forskellige typer af protein kan påvirke hastigheden af fordøjelsen af ​​proteiner. Som et resultat, er aminosyren tilgængelighed og akkumuleringen af ​​vævsprotein ændres på grund af de forskellige proteiners metaboliske reaktioner.

Protein kvalitet

Forskellige proteiner har forskellige niveauer af biologisk tilgængelighed (BA) i det menneskelige legeme . Er blevet indført mange metoder til at måle protein udnyttelse og frafald i mennesker. De omfatter biologisk værdi , netto protein udnyttelse og pdcaas ( proteinfordøjelighed Korrigeret Aminosyrer Score) , som blev udviklet af FDA som en forbedring i forhold til protein efficiency ratio (PER) metode. Disse metoder undersøge hvilke proteiner er mest effektivt bruges af kroppen . Den pdcaas Ratingen er en forholdsvis ny evalueringsmetode , den blev vedtaget af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) og Levnedsmiddel- og Landbrugs af FN / World Health Organization ( FAO / WHO) i 1993 som ” den foretrukne ” bedste ‘ “-metoden til at bestemme protein- kvalitet. Disse organisationer har foreslået, at andre metoder til evaluering af kvaliteten af protein er ringere .

Fordøjelsen

De fleste proteiner nedbrydes til enkelte aminosyrer ved fordøjelse i mave- tarmkanalen.
Fordøjelsen begynder typisk i maven, når pepsinogen omdannes til pepsin ved indvirkning af saltsyre, og fortsatte med trypsin og chymotrypsin i tyndtarmen. Før absorption i tyndtarmen, er de fleste proteiner, der allerede er reduceret til en enkelt aminosyre eller peptider af adskillige aminosyrer. De fleste peptider er længere end fire aminosyrer ikke er absorberet. Absorption i tarmens absorberende celler er ikke enden. Der er de fleste af peptiderne er opdelt i enkelte aminosyrer.

Absorption af aminosyrer og deres derivater, i hvilke protein i kosten er nedbrydes sker ved mave-tarmkanalen. De absorption satser for de enkelte aminosyrer er stærkt afhængige af proteinkilde . Eksempelvis Råproteinfordøjelighederne mange aminosyrer i mennesker, er forskellen mellem soja og mælkeproteiner og mellem de enkelte mælkeproteiner, beta- lactoglobulin og kasein mælkeproteiner, er omkring 50% af den indtagne protein absorberes mellem mavesækken og jejunum og 90% absorberes af den tid, det fordøjet mad når ileum. Biologisk værdi (BV ) er et mål for andelen af absorberet protein fra en fødevare, som bliver inkorporeret i proteinerne i organismens legeme.